torstai 13. joulukuuta 2012

Fluidisaatio


Tässä työssä perehdyimme fluidisaatioon eli leijutukseen ilmiönä sekä materiaalin käyttämiseen leijjutuksen aikana. Työ ohje tässä

Aluksi mittasimme 100ml mittalasiin 50ml denaturoitua etanolia ja punnitsimme toiseen astiaan 50g muovirakeita (tummia).

Sitten kaadoimme ne mittalasiin ja otimme ylös uuden tilavuuden mittalasin asteikolta sekä laskimme tummien rakeiden tilavuuden:
X= Mn/V
X= 1,25


Lisäksi määritimme rakeiden keskimääräisen raekoon. Punnitsimme myös loput rakeet, jotta saimme leijutuksessa käytettävän rakeiden massan.

Laskujen jälkeen laitoimme rakeet torniin ja mittasimme korkeuden kuivasta patjasta.

Sen jälkeen kaadoimme rakeiden päälle mäntysuopaa, jonka tarkoituksena oli saada alhaisempi pintajännitys täyttövaiheessa ja näin vältyä liian suurelta määrältä ilmakuplia.


Täytimme tornin hitaasti vedellä, ja annoimme veden valua tornin läpi, kunnes sumeana erottuva mäntysuopa oli poistunut kokonaan.


Mäntysuopaa poistaessa muovirakeiden patja lähti nousemaan yhtenäisenä ja jouduimme puhkaisemaan patjan jotta leijutus vaihe onnistui. Se johtui ilmeisesti siitä, että mäntysuopaliuos olisi pitänyt sekoittaa rakeiden sekaan.


Teimme ajon muuttamalla virtausta 2l/min välein alkaen pienimmästä virtauksesta suurimpaan mahdolliseen virtaukseen, joka oli 20l/min sekä otimme tulokset ylös.


Lopuksi poistimme rakeet tornista niin ettei sinne jäänyt yhtään rae palaa sekä mittasimme tyhjällä tornilla syöttämällä vettä torniin 2L/min välein 20 asti.

Pohdinta: Työn olisi myös voinut tehdä vaaleilla rakeilla mutta niitä oli niin vähän että se olisi ollut turhaa koska niitä oli vähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti