keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen

Tässä työssä määritimme perunan tärkkelyspitoisuuden sekä vertailimme tuloksia perunan toimittajan lupaamaan tärkkelyspitoisuuteen

Työ ohje tästä.
Aluksi punnitsimme puoli kiloa perunoita jonka jälkeen pesimme ja kuivasimme ne.

Seuraavaksi raastoimme perunat astiaan ja lisäsimme siihen 2L vettä sekä sekoitimme seosta niin kauan että neste oli tasaista.


Kaadoimme seoksen harsokankaalla tuetun siivilän läpi ja huuhdoimme sitä vedellä jotta kaikki tärkkelys menisi suodos veteen.

Sitten annoimme suodosveden seistä ämpärissä yli tunnin jonka jälkeen poistimme siitä veden imemällä letkulla koska tärkelys oli painunut pohjaan.

Punnitsimme tyhjän dekka lasin ja kaadoimme loppu tärkkelys vesi seoksen siihen.

Veimme dekka lasin lämpö kaappiin ja annoimme sen kuivua siellä yön yli

Seuraavan päivänä punnitsimme kuivatetun tärkkelyksen.
Lopuksi tutkimme saatua tärkkelystä ja laskimme saadun tärkkelys pitoisuuden sekä vertailimme sitä imoitettuun tärkkelys pitoisuuteen.


Tulokset:

Perunoitten paino alussa 534,8 g

Tyhjä dekka lasi alussa 131,9 g

Tärkkelys + dekka lasi kuivatettuna 165,579g

Tärkkelyksen paino (165,579- 131,9) = 33,679g

Tärkkelyksen määrä prosentteina = 33,679g / 534,8g *100% =6,297 = 6,3 %


Pohdinta: 
Työtä oli mukava suorittaa mutta siinä taisi tulla pari virhettä koska saimme vain noin puolet siitä mitä oli luvattu. Raastoimme liian isoa raastetta, poistimme veden ehkä liian kovalla paineella (veden matkassa saatoi lähtä tärkkelystä) ja ämpärin pohjalta emme saaneet kaikkea tärkkelystä. Muuten siinä ei ollut ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti