tiistai 8. tammikuuta 2013

Massan jauhatus ja SR-luvun määritys

Tässä työssä jauhoimme massaa hollanterilla ja teimme SR-luvun määrityksen massan jauhatuksen eri aikoina
Työ ohje tässä

Aluksi suljimme hollanterin pohja venttiilin ja kaadoimme siihen 3.6 L 10% massaa ja noin 19.4 L vettä


Annoimme massan pyöriä hollanterissa terä ala-asennossa painon avulla, kunnes massa on hajonnut yksittäisiksi kuiduksi.



Alaterän noustessa terätukkia vasten aloitetaan ottamaan aikaa. Otimme hollanterista näytteet jauhatusajoilla 5min, 15min, 30min, 60min ja 90min joiden suuruus on 1,2L ja ottaessa näytettä emme keskeyttäneet jauhatusta.

Kun olimme ottaneet näytteet lopetimme jauhatuksen sammuttamalla hollanterin, paino pois ja avasimme pohjaventtiilin josta massa valui suodattimeen. Sitten pesimme hollanterin runsaalla vedellä.


Seuraavaksi teimme näytteistä määritykset (SR-LUKU), mutta sitä ennen puhdistimme laitteen 20 asteisella vedellä niin kauan että edellä saadaan SR-luku 4.

Puhdistuksen jälkeen mittasimme SR-luvut näytteistä siten että suotatimme 1 litran sulppua jonka sakeus on 2g/l.

Massan SR -luku muodostuu sitä suuremmaksi mitä nopeammin suotautus hidastuu viiralle kertyvän kuitukakun vaikutuksesta.

Tulokset: Työtä oli mukava suorittaa ja se onnistui hyvin vaikka työn alussa laitteistoon pääsi ylimääräistä vettä auki jääneestä ventiilistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti