maanantai 25. maaliskuuta 2013

Neste-neste -uutto


Uuttaminen eli ekstraktio on kemiallinen eristysmenetelmä, jossa haluttu aine voidaan erottaa liuoksesta aineen liukoisuusominaisuuksien perusteella. Uuttaminen on yksi yksikköoperaatioista ja uuttaminen tapahtuu kahden toisiinsa liukenemattoman faasin välillä.
Työn tarkoituksena oli tutustua neste- neste -uuton suoritukseen uuttamalla etanolilioksesta azuleeni sykloheksaanin avulla.
Työn suorittaminen
Työn suoritin kuvan kokeilulaitteistolla.
Lisäsin uuttolaitteen uutto-osaan 70 ml etanoliliuosta, johon oli liotettu noin 5 mg azuleenia 1-3 kidettä.

Sähköhauteella kuumennettavaan uuttolaitteen uuttonesteosaan lisäsin 250 ml sykloheksaania. 
Käynistin uuttolaitteen ja laittoin jäähdytysveden kierron päälle ja kuumensin kolvia, jotta sykloheksaanihöyryt nousivat uutto-osan kautta jäähdyttimeen.(download)Lauhduttimesta tippuva lauhde kulkeutui sisäputkea pitkin uutto-osan pohjalle jossa se purkautui sintterin kautta uutettavaan alkoholi-azuleeniliuokseen pieninä pisaroina.

Koska uuttonesteen tiheys on pienempi kuin uutettavan nesteen tiheys, uuttoneste eli, sykloheksaani nousee alkoholiliuksessa ylöspäin pieninä pisaroina suorittaen uuton.
Kun uuttonesteen pinta saavutti kolvin ylitereunan se kulkeutui uutetta sisältävänä sykloheksaanina takaisin höyrystyskolviin, johon uute kerääntyi.
Jatkoin uuttamista, kunnes azuleenit oli uuttautunut syklohksaaniin.

Suoritin azuleenin ja uuttonesteen erotuksen tislaamalla. Azuleenin väri säilyä kolvissa.
Otin sykloheksaanitisleen taileen uudelleenkäyttöä varten.


Siirsin azuleeniuuten kellolasille ja haihdutin jäljelle jääneen sykloheksaanin pois.
Lopuksi haihdutin uutteen vetokaapissa paineilmalla ja erotin lopun etanolin avulla ja otin azuleenin talteen.
Loppu tarkastelu: en saanut kaikea azuleenia talteen koska tilslaus meni jonkin verran pieleen mutta sain suurimman osan talteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti